Internet TV Telefoni

<<

Bredband/IP-telefoni (Bredbandsbolaget ingår nu i Telenor)

Sedan 1 oktober 2016 har föreningen ett nytt avtal med Bredbandsbolaget (BBB) gällande bredband/telefoni via det i fastigheten installerade fibernätverket.

Avtalet löper på 5 år. När avtalet löper ut övertar föreningen ägandet av nätverket i huset samt anslutningen in i fastigheten. Då står det oss fritt att avtala om uppkoppling med andra leverantörer.

I samband med det nya avtalet höjde BBB hastigheten i nätet från tidigare 100/100 Mbps till dagens 250/100 Mbps (samma hastighet uppströms, d v s när vi laddar upp något till internet, men väsentligt högre hastighet nedströms då vi laddar hem saker från internet).

Dessutom blev samtliga hushåll (tack vare det nya avtalet med BBB) berättigade att utan extra kostnad få den nya och bättre routern Technicolor TG799vac Xstream. Den nya routern medför inte bara högre hastighet nedströms utan också  bättre stabilitet i trådlösa hemnätverk. Vidare medför den nya routern minskad risk för kanalkrockar mellan trådlösa hemnätverk. Detta då den nya routern erbjuder både 2.4 GHz-bandet och 5 GHz-bandet.

Månadskostnaden förändrades inte i samband med det nya avtalet utan ligger kvar på låga 165 kr/månad för bredband och telefoni (exkl samtalskostnaderna).

TV

Många i huset har säkert TV-abonnemang hos Telenor, men vi ska påminna om att alla lägenheter i huset har en gammal hederlig ComHem installation (“2 hål i väggen”). Detta är således ingen bredbandsinstallation, bredband har vi ju genom Telenor (fiber).

Alla boende betalar en obligatorisk avgift för denna ComHem tjänst även om tjänsten inte utnyttjas, en avgift som är inkluderad i månadsavgiften (ca 70 kr/mån).

Det vi får för nämnda summa pengar är tillgång till ComHem´s analoga TV-kanaler (basutbudet).

Gå till ComHem’s hemsida där du genom en sökning kan se vilka analoga kanaler som är tillgängliga på just vår adress. Du ansluter TV:n med den traditionella typen av TV-antenn kabel (hane i väggen och hona direkt in i TV:n).

Vill man ha ett basabonnemang med de analoga TV-kanalerna från Telenor (via bredband) får man köpa ett abonnemang av dem. Ordinarie pris efter första året som är subventionerat: 219 kr/mån. Endast mindre skillnader föreligger mellan Telenor och ComHem vad gäller deras analoga kanalutbud.

En slutsats är således att om man endast behöver och vill ha de analoga TV-kanalerna är det en ekonomiskt god affär att utnyttja ComHem-installationen i huset.