Sopsortering

Tillbaka

Sopkärlen är försedda med lås och det är den ordinarie portnyckeln som används. Låset till det stora kärlet för hushållssopor är lite trögt, men det går bra om man trycker in luckan lite samtidigt som man vrider nyckeln (medurs, d v s till höger).

Det är parkeringsförbud framför kärlen mellan 08-13 på tisdag & torsdagar, passa på att sprida den informationen till alla berörda!

Kommunen tillhandahåller pappåsar, plasthållare med skruv, en plastskrapa och en broschyr med information. Detta material finns att hämta i mangelrummet i tvättstugan. Plasthållarna tog slut på informationsmötet den 20 maj, men fler är beställda och kommer inom kort. Dessa finns då antingen i port 16 eller i mangelrummet.

Vad ska jag sortera?

Rekommendationen är att tänka ”mat”, vad kan brytas ner?

JA: Grönsaksblast, fruktskal, äggskal, matrester, snittblommor (utan jord), hushållspapper, kaffesump och tepåsar, kött-, fågel- och fiskrens, köttben ej
tjockare än ett lillfinger.

NEJ: Plastpåsar, tuggummi, snus och cigaretter, kattsand, aska, blöjor, bindor och tamponger, blommor med jord.

På Solna stad/Kommuns hemsida finns en hel del information om sortering av sopor, se https://www.solna.se/sv/boende-miljo/avfall-atervinning/sortera-lamna-avfall/. Se där även länken till ”Sorteringsguiden” (SÖREN = http://www.soren.nu).

Kontakta Solna stad om du behöver tips med sorteringen eller har övergripande synpunkter om utsortering av matavfall. Kontakta oss: matavfall@solna.se
Se även http://www.solna.se/matavfall

Så sorterar du matavfall

Lämna torrt matavfall. Använd en slaskrensare och låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen. Om matavfallet är blött, lägg lite hushållspapper i botten av den bruna påsen. När matavfallet är torrt minskar risken för lukt och påsen håller bättre.
Använd alltid den bruna korgen. Den bruna korgen har en räfflad botten som ventilerar påsen och gör matavfallet torrare. Du kan skruva upp hållaren.
Använd endast den bruna påsen. Ingen annan påse går att röta till biogas.
Stäng påsen när du lämnar den i behållaren. Fyll påsen upp till det streck som finns inuti och tillslut påsen. Hanteringen blir fräschare när matavfallet stängs in av påsen.

Bidrar till bättre miljö

Matavfallet blir biogas och återanvänds i lokaltrafiken. En matavfallspåse genererar biogas,
så att en personbil kandrivas 2,5 km!

Hushållssoporna – det brännbara avfallet – kostar oss pengar, men ju mer vi återvinner (= lämnar på återvinningsstation, inte i vårt kärl för hushållssopor) av t ex plast, pappersförpackningar, metall och glas, desto mindre väger våra hushållssopor och desto lägre pris betalar vi för hämtningen. På så sätt kan vi tillsammans spara på våra gemensamma kostnader.

Brännbara hushållssopor, grovsopor och miljöfarligt avfall

Var och en tar ansvar för sina egna grovsopor såväl som miljöfarligt avfall. Vi rekommenderar återvinningsstationen på Virebergsvägen samt den i
Bromma eller kommunens miljöbil vid busstorget i Solna centrum (varje helgfri torsdag mellan kl. 17.00-18.30).

Kontaktperson är Marcus Ridderheim. Hör av er till honom med mailadressen marcus.ridderheim198@hotmail.com.

Läs denna viktiga text om sopsortering: sopsorteringen.doc